Akut krise

En akut krise kan udløses af mange årsager.

Hvordan viser en akut krise sig?

Hvad er en akut krise? Hvis du har oplevet fx en voldsom ulykke, et dødsfald eller selv er blevet overfaldet. Eller hvis du har været det vi kalder et nært vidne hertil, så kan du opleve krisereaktioner. Krisereaktioner efter en akut krise opleves meget forskelligt, men fx mærkes det som at være “frosset til is”, være ligeglad, følelsen af at være følelsesløs, i chok, rastløshed og uro, altsammen måske blandet med angst og håbløshed. Det er vigtigt at understrege, at alle mennesker reagerer forskelligt, og der er en lang række reaktioner der er helt normale, når man har været ude for en traumatiserende begivenhed.

Det ville være for omfattende hér at skrive alt det man skal være opmærksom på, når man har været ude for en alvorlig hændelse. Men vigtigst i starten er: 1: At begrænse den psykiske belastning, dvs. komme på afstand af den kritiske situation/det kritiske sted. 2: Finde ro og sikkerhed. 3: Få hjernen og følelserne til at “lande” igen, fx. ved at foretage sig noget hverdagsagtigt.

Du kan finde en række gode råd i linket, men det er vigtigt at understrege, at har du været ude for en akut krise – så skal du have hjælp. Uanset hvem du er og hvor stærk du ellers er.

Link til Psykiatriens Gode Råd

Hvis du oplever en akut krise er det vigtigt at have nogen at være sammen med, som kan give dig et knus og hjælpe dig med de små hverdagsopgaver, som at lave mad, vaske tøj osv. Det er vigtigt at du får hvilet (ikke sove for meget umiddelbart efter en krise) og spist noget sundt og gerne lækkert mad (ikke fastfood/for meget sukker). Sørg for at få godt med væske (ikke energidrikke/kaffe/alkohol)

Det er godt og vigtigt at lære om krisereaktioner, og få sat ord og begreber på den traumatiserende begivenhed og få bearbejdet hændelsen så du kommer godt videre i livet. Uanset hvad der er sket.

Vores tilgang i arbejdet med akutte kriser i UngLiv.dk er en kombineret behandling: Psykologisk debriefing og Samtaleterapi, indeholdende stress-dæmpende og beroligende teknikker. Og på et senere tidspunkt skal det vurderes om evt. skyldfølelse, sorg eller angstreaktioner bør bearbejdes som følge af en akut krise. For det optimale udbytte bør behandlingen startes indenfor 72 timer efter den akutte krise.